tirsdag 23. desember 2008

FRP sitt usaklighetsnivå når nye høyder...

Jeg har gjennomgått utkastene til partiprogrammer på borgelig side, og synes det er generelt mye bra innen kunnskap og teknologi med et STORT unntak. FRP sitt forslag til program gjør meg både overrakset, skremt og tidvis sjokkert. Det er rett og slett begredelig lesing. Noen av forslagene har en total mangel på virkelighetsforståelse. Utkastet (nummer 2) bærer dessuten preg av manglende sammenheng mellom ord og handling. Anbefaler FRP forøvrig å ta en aldri så liten språkvask før endelig program ferdigstilles. Det er MYE mye å hente her for alle politiske motstandere.

Her er noen av forslagene til tiltak under forskning i kursiv - med mine kommentarer i rødt:
• At grunnforskning skal finansieres av det offentlige, og forskning ved universiteter og høyskoler bør finansieres gjennom eget opplegg. Hvilket eget opplegg??? Beskrives aldri mer konkret. • At bedrifter i hovedsak finansierer næringsrelatert forskning i samarbeid med forskningsinstitusjonene. FRP må ha misforstått om de tror forskningsinstitusjonene har særlig midler til å finansiere næringsrelatert forskning.... • Likebehandle forskere når det skal rekrutteres til vitenskapelige toppstillinger, administrative og faglige lederstillinger og doktorgradsstipendiater. Har forskere vært forskjellsbehandlet tidligere??? • At det offentlige må føre en aktiv og målrettet forskningspolitikk slik at Norge kan vokse inn i fremtiden. Helt konkret hvordan skal Norge vokse? I lengden? Bredden? eller kanskje høyden?

Min oppfordring til alle som i det hele tatt skulle vurdere å stemme FRP er at de først må lese programmet før de tar en endelig beslutning. Velger de etter det å stemme på FRP likevel kan de faktisk bare ha det så godt. Skrekk og gru om FRP kommer inn i maktens korridor.

mandag 22. desember 2008

Kunnskapsvennlig


Jeg holder på å evaluere utkastene til partiprogram, og ser spesielt på hvor kunnskapsvennlig de er. Spennende jobb. Noen som tør prøve seg på et forsøk på rangering?

For de av dere som er interessert i kunnskap så har Abelia gitt en kunnskapspakke til regjeringen med mange forslag til hvordan investering i kunnskap er den beste motkonkunkturpolitikken i den økonomiske krisen som vi erfarer. Kunnskapspakken er også omtalt på Chaffeys blogg.

Bildet er tatt av vår kreative designer Hege Guttormsen.

torsdag 18. desember 2008

Hvorfor nås ikke målene som er satt?

Ved utgangen av året avsluttets Kunnskapsdepartementets Program for digital kompetanse. Programmet er en sektorovergripende satsing for hele utdanningsektoren, og skulle bidra til digital kompetanse i skolen. Digital kompetanse er definert som "...den kompetansen som bygger bro mellom ferdigheter som å lese, skrive og regne, og den kompetansen som kreves for å ta i bruk nye digitale verktøy og medier på kreativ og kritisk måte."

Abelia har gjort en evaluering av planen og har funnet at 24 % av målene i planen er oppnådd. Hvilket er en aldri så liten skandale. I praksis betyr det at milliardinvesteringer i PC'er og utstyr står ubrukt i skolen. Et betimelig spørsmål er hvorfor når ikke det offentlige de målene som er satt? Et viktigere spørsmål er hva som skjer med de visjonære ambisjonene i planen? Jeg håper ikke at avslutningen av planens levetid betyr at tiltakene som ikke er oppnådd ender sitt liv i en skuff. Tvert i mot må målene operasjonaliseres. En utbredelse og bruk av digitale læremidler i skolen fordrer kompetente lærere. Det er bare å brette opp ermene og sette i gang arbeidet.

torsdag 11. desember 2008

Bloggeren i deg

Det er morsomt å følge med på ulike bloggetrender. Ida Wulff ble 5 desember lansert som Norges blogge-prinsesse av Kampanje. Jeg ble nysgjerrig på bloggen hennes, og leste noen av innleggene hennes. Det er en slags dagbok blogg, som min slektning Siri (i blogg-verden bedre kjent som pseudologos) var sterkt skeptisk til i et innlegg for en tid tilbake. Oppsummert handler Idas blogg om shopping, sminke, klær og hverdagslige ting. Hun har 8000 treff om dagen! Jeg undrer meg på hvorfor den er så populær. Er det for at hun gir av seg selv - spesielt i bilde-format - og det vekker kikkeren i oss? Må også legge til at hun skriver bra.

Erik Solheim skrev på NRK beta at Forrester har gjort en undersøkelse som viser at bare 16% av de spurte stoler på bedriftsblogger. Solheim påpeker at "en bedre konklusjon etter undersøkelsen kunne vært: bare 16% av bedriftsbloggene er vellykkede." Ida er en suksesshistorie som mange virksomheter innen klær og sminke vet å kapitalisere på. Hun har begynt å tjene penger på bloggen sin gjennom massiv produktplassering. Hun har også planer om å starte egen web-butikk. Kanskje noe å lære for enhver - at skal du nå gjennom som virksomhet i bloggsfæren - personifiser det. Selv sitter jeg i styret i en tankesmie LibLab hvor vi skal begynne med en felles blogg. Det blir interessant å se hvordan det utvikler seg.

Jeg blogger for å gi uttrykk for tanker og meninger og dele kunnskap. Jeg leser andres blogger fordi de gir meg ny kunnskap, nye refleksjoner og perspektiver. Nye tanker kan også oppstå gjennom bilder. At et bilde kan si mer enn 1000 ord er Buster et godt eksempel på - bloggtips fra kollega Hege som har fargefilm i hue.

Det som er herlig med bloggverden er at det er rom for ytringer for alle og enhver. Det er herlig at vi alle har hver vår måte å uttrykke oss på som igjen utvikler seg over tid. Jeg blir glad av at stadig flere kaster seg inn i bloggverden, og det beste er at det alltid er rom for flere. Ja til mangfoldet. La det boble.

lørdag 6. desember 2008

Språkglede

A-magasiner hadde en meget interessant sak om språk forrige uke. Er det skriveglede eller at språket er korrekt som er viktigst? Hegge har fungert som språkpoliti i avisen lenge. Han har et godt poeng når han påpeker at hvis du uttrykker deg klønete, undergraver du din egen autoritet. Han peker på Jagland som et eksempel. Han tapte valget på grunn av sin klossete formuleringer: "Vi satte ned foten og sto på den".

Noen er klønete i sin språkbruk og er sjarmerende, og noen fremstår som dumme. Det er vel få som mistenker Jagland fra å være dum, men de klossete bemerkningene hans ble ikke akkurat fremstilt som sjarmerende av pressen. Linn Skåber derimot er bare sjarmerende når hun ler av sine egne talefeil på Nytt på Nytt. Hva som forårsaker forskjellen på hvilken kategori du havner i er vanskelig å si. Eller er det så enkelt som en kjønnsforskjell?

Jeg møter flere som hevder de skriver dårlig. Jeg har en mistanke om at det ofte kan knytte seg til at de er blitt utsatt for aktiv bruk av rødpennen i skoledagene. Det var korrektheten i språket som ble fremhevet framfor språkgleden. Jeg tror at alle i utgangspunktet kan skrive, og jeg tror at alle kan bli bedre jo mer de trener. Jeg tror at jo bedre du kjenner en sak dess bedre vil du kunne skrive om den.

Barn bør få leke seg med språket, bli kjent med det og omfavne det. Lesing av bøker er også viktig for å stimulere til egen språkutvikling. Jeg vil ikke rettskrivingen til livs. Jeg skulle bare ønske at språkglede ble like høyt verdsatt som det å skrive korrekt. Det er to ulike deler av hjernen det her er snakk om. Språkreglene befinner seg i venstre-barken og og kreativiteten i høyre-barken. Hvis flere aspekt ved det å skrive ble verdsatt i skolen vil det kanskje utvikle seg språk talenter hos de som tidligere har følt seg dumme. Det handler om at flere skal oppleve at de mestrer.

onsdag 3. desember 2008

Noen har skjønt det...

...at vi alle drømmer om å være unike. Vi vil være annerledes. Vi er alle kreative og vil bruke vår kreativitet. Mer og mer av identiteten vår defineres av hva og hvordan vi forbruker. Vi vil gjerne ha det nyeste av det nye innen duppedittene og det første vi gjør er å personalisere dem: Lyder, bakgrunnsbilder og ringetoner. En kollega av meg får for eksempel beskjed om at han har fått en sms med følgende melding: Boss, you have a message...

Nokia tar skrittet et hakk videre varsler NRK beta. De har introduserr NokiaBuild, hvor du kan designe din egen Nokia 7310 med deksel, bakgrunner og temaer. Nokia er ikke de første som utvikler tjenester hvor du selv kan personalisere produktene.

Eurofoto gir deg muligheten til å personalisere kopper, t-shorter og andre nyttige og unyttige artikler med bilder fra for eksempel årets sommerferie. NIKE har latt deg bygge egne versjoner av Nikes sko i årevis. Apple lar deg gravere iPoden. Sofaen kan vi allerede velge både form, stoff og farge på. Snart forventer vi kanskje at alle produkter skal kunne personaliseres? At du for eksempel kan velge lakk og sete - gjerne med egne designede lekre mønster - til sykkelen din.

mandag 1. desember 2008

Om å leve i Nuet

Hva tenker du på akkurat nå? Noe som har skjedd? Noe som skal skje? Mange påstår de lever i nuet, men i praksis så er tankene deres på vandring hvilket betyr at de er et annet sted.

Har du prøvd å være 100 % tilstede? Å stoppe tankeflommen å bare være? Hvis tanken prøver å trenge på kan du vennlig dytte den bort. Puste og legge merke til hvor pusten beveger seg uten at du tenker på det. Det er temmelig utfordrende, og samtidig - når du får det til - veldig givende. Akkurat dette øyeblikket får du ikke igjen. Dette er din eneste mulighet til å leve dette øyeblikket. Du får aldri muligheten igjen. Vil du gi det et forsøk?

Innovasjon i krisetider

Jeg har et innlegg om innovasjon i krisetider sammen med min kollega Inge Jan i dag i DN. Utgangspunktet var Innovasjonsmeldingen som er ventet en av de nærmeste dagene. I disse krisetider er det desto viktigere faktisk å investere i kunnskap som en motkonjunkturpolitikk. Det tror jeg at regjeringens representanter i Kunnskapsdepartementet er enig med oss i. Dessverre ser det ikke ut til at budskapet er nådd fram i høyblokka hos statsministeren.