mandag 9. mars 2009

Partiene mangler kunnskap

I Synovates store holdningsundersøkelse for 2007 er det to saker som topper listen over samfunnspolitiske saker befolkningen anser som viktig: Heve kunnskapsnivået i skolen og styrking av forskning og utvikling (65 %). Befolkningen mener åpenbart det er på tide at Norge satser på kunnskap.

Abelia har gjort en evaluering av partienes utkast til partiprogram for å se hvor kunnskapsvennlig de er. Resultatene er nedslående. Evalueringen konkluderer med at det er liten politisk vilje til å skape kunnskapssamfunnet Norge. Flere partier avslører manglende innsikt om tilrettelegging for et kunnskapsbasert næringsliv.

Abelia sendte i høst en bønn til de politiske partiene om at det er på høy tid med et løft for kunnskapsnasjonen Norge. Vi foreslo en rekke tiltak som skal kunne bevege Norge i retning av en kunnskapsøkonomi. Nå har vi foretatt en evaluering av utkast til partiprogrammer. Partiene har fått poeng basert på 33 indikatorer. Venstre kommer best ut og får terningkast 5 for sine 20.5 poeng. Fremskrittspartiet havner på en bunnplassering med en toer for sine 12.5 poeng.

Alle partiene er enig om at Norge må leve av kunnskap og kompetanse. Dessverre er det et gap mellom de store ordene, og de politiske tiltakene. De fleste partiene er svake på områder som handler om kunnskap og næringsutvikling. Det er industrisamfunnet som omtales og ikke kunnskapssamfunnet.

Svakhetene i programmene er mange:
  • Få partier har en politikk for instituttsektoren, som tross alt ufører en fjerdedel av forskningen i Norge.
    Få partier har en politikk for kunnskapsnæringen, for eksempel fleksible arbeidstidsløsninger og redusert arbeidsgiveravgift for nye bedrifter. Venstre er unntaket.
  • Få partier er oppmerksom på mangfold i utdanning.
  • Mest skuffende resultat er å finne innen offentlig sektor. Få partier har tiltak på hvordan vi kan modernisere offentlig sektor generelt, og helsevesenet spesielt, ved hjelp av IKT.

Abelia har også sendt tilbakemelding til alle partiene om hva som er bra i utkastene til partiprogram, og hvor de har forbedringspotensialet. Vi er optimistiske og spente på landsmøtene og de endelig vedtatte partiprogrammene. Endelig dom over partiene vil derfor komme når Frp (som siste parti) er ferdig med sitt landsmøte i slutten av mai.

5 kommentarer:

Audun Rødningsby sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Anonym sa...

Hvis man tar holdningsundersøkelsen satt opp mot Abelias gjennomgang sammenliknet med partienes velgeroppslutning er det åpenbart at noen partier har en kommunikasjonsjobb å gjøre:)

Unknown sa...

Jeg lurer sannelig på hvem du mener jeg Audun. Som en kollega av meg nevnte etter å ha gått gjennom Venstre sitt program; hvorfor klarer ikke Venstre nå gjennom med sin gode politikk - fordi denne hemmeligheten er vel bevart...

Anonym tviler sa...

Alle liker Venstre, ingen stemmer på det hørte jeg en samfunnsfagslærer en gang si.

Men til undersøkelsen så synes jeg den er interessant laget. Selv jublet jeg over Trygg Trafikk sin kåring som sa at KrF var Norges beste veiparti, men som du spør får du svar. Man kan også spørre seg om valgprogram er riktig å måle mot, alle partier har veldig forskjellig stil når det gjelder valgprogram. Kanskje det ville vært mer rettferdig å sendt et spørreskjema til hvert parti?

Feks så tipper jeg at alle partier er for utvikling av digitale læremidler, selv om dette ikke står i alles programmer.

Ellers skal du har skryt for interessant blogg! Her skal jeg følge med litt bedre :)

Unknown sa...

Enig i det at som du spør får du svar. Partiprogrammene var på fra i overkant av 34 sider (SV) til 135 sider (Senterpartiet) hvor sistnevnte nesten har politikk på alt. Samtidig er programmene et godt bilde på sjela til partiene. Hva er de opptatt av og hvor går oppmerksomheten deres? Og det er også et interessant utgangspunkt.

Hyggelig at du liker bloggen!